Jag såg dig spotta på en människa

Jag såg dig spotta på en människa, du spottade honom i ansiktet och vände dig för att gå. Det var då jag förstod, när jag var 10 år, att vi var olika. Att alla människor inte var samma, att det fanns skillnader mellan oss. När jag var 10 år lärde du mig att se på människor och döma, när jag rädd stirrade ner i backen, rädd att möta några blickar. I smyg såg jag mig omkring och alla andra gjorde likadant, stirrade ner i backen. Framför oss stod en pojke med saliv och tårar som blandades på kinderna. Du lärde oss att vi var olika. Jag såg dig spotta på en människa och gå. Du sa att du var mer, bättre och farligare, viktigare och bäst. Med ditt saliv rinnande nerför en pojkes kind. Kinden var inte vit, du hade satt färg på denna pojke, det var det du sa. Vi tittade bort på honom, pojken med saliv i ansiktet och håret, och slog ner blicken. För vi var rädda, skämdes, var stelfrusna.

 

Du lärde mig när jag var 10 år att människor är olika, du lärde mig att vi har olika värderingar och vi kommer från olika länder. Du lärde mig att vi har olika färg på huden och att vi pratar olika språk. Du lärde mig att i grund och botten är vi inte värda lika mycket. Du lärde mig allt detta. Du lärde mig att jag var vit, att jag var svensk, att jag var flicka och att jag var svensson. Du lärde mig att pojken inte var som du och att du tyckte du var bättre.

 

När jag var 10 år så lärde jag mig.

 

Jag såg dig spotta en människa i ansiktet, det jag lärde mig är att jag inte är som du, jag kände mig lika rädd som pojken med saliv och tårar på kinden. Du och jag är inte samma. Jag tror inte på din färgskala eller din värdering. Jag tror inte på dig, du spottar folk i ansiktet. Jag tror inte på din svenskhet eller din stolthet. Du är liten, den minsta jag har träffat. Du är en skam, en skräck och en nolla. Du som spottar på de som är som jag.

 

Vi hade inte samma hudfärg, pojken och jag, men vi är samma. Du, du är inte större en de våta fläckarna på asfalten.

 

Jag vet var du är idag, vem du är och vad du tycker. Jag vet vad du röstade på i valet. Det är du och de som är som du, din grupp som röstar just så. Ni som spottar på folk, kanske gör ni inte alla det så folk ser, men i smyg, när ingen hör och ingen ser spottar ni över axeln, dömer och ser ner. Och ja, du lärde mig att döma, jag dömer er, jag skäms för er och jag hoppades att du skulle bli vuxen. Jag hoppades att det du kallar svensk skulle innehålla empati.

Visa fler inlägg