Augusti

Augusti är en tid av njutning.  Trädgården kan nu njutas av. Man har för länge sedan förlorat kampen mot ogräs blad salladslöken och vart rädisorna förut växte är det ett inferno av olika ogräsblommor. Man har gett upp, axlarna sjunker och man tar ett befrielsens andetag. Det gör inget… Det spelar ingen roll… Grönsakerna är stora nu, de kan klara sig själva. Man måste inte alltid finnas där och hålla dom i handen. Kampen är över och man kan njuta av sitt verk. Sin grönsaksträdgård.

 

 

Det enda sättet att gör det är med en bra bok i solstolen. Kanske läsa på hur man bär sig åt för att skörda löken som ropar att den är färdig. Tydligen är det inte bara att dra upp den hur som helst. Den vill också sola. Haren tittar lite på mig när jag läser. Kollar in ogräshögen jag lagt på gräsmattan. Buffé kan man också kalla det. Funderar lite på vad jag vill odla nästa år. Någon som ryker eller något som kommer till. Sedan tar jag spaden, räddar min lök och hittar King Edward potatis som smugit sig in i lökraden.

 

 

Det är skönt att veta att folk vet vad man behöver. Mamma och pappa gav mig en ny fin spade efter att min böjts bland alla morötter. Den är jättefin. Nu ska jag bara fundera på hur jag ska få Mattias att förstå att jag vill ha höns.

 

 

Svamp i korgen

Äntligen är svamplyckan här!

Varför har jag tänkt, varför hittar jag bara 7 kantareller när andra plockar 15 liter. Jo, rätt svar på frågan är att jag går längs promenadstigarna i centrala Tranås och där är svampen slut. Därför tog jag beslutet att Mattias pappa fick guida iväg oss i Hestra skogen långt bort från all civilisation. Sagt och gjort. Vi såg inte en människa, däremot tydliga tecken på vildsvin. Och medan jag 26 år kämpade mig fram i vegetationen, älgaklev Bosse på i ett rasande tempo. Jägare alltså, hur ska man kunna hitta svamp om man går så himla fort. Det va tur att han visste vart den bodde. Helt slut kom vi hem med några liter i alla fall.

 

 

För att fira detta valde jag på kvällen att bedra ytterligare till Elins bebislycka. En babyfilt med luva att ha i bilbarnstolen.  Den är gjord av bomullstyg, grått med vita stjärnor och fodrad med fleece. Det ända som återstår innan den är helt klar är att göra några hål för bilbältet. Rätt nöjd. Mattias blev genast avundsjuk och ville ha en egen. Ett tips för er som syr… Fleecetyg på metervara ca. 70kr/m. En fleecefilt på IKEA ca.19kr.

 

 
 
Uppdatering: Rättelse , jag var visst 28 år...
Visa fler inlägg