En Bärnstenstomat

I höstas var jag och handlade på COOP. Jag måste lite generat medge att det är min fulbutik. Dit känner jag att jag kan gå in och handla när jag är svettig, full med hästhår och bärandes gummistövlar fulla med hästskit. Det känns som COOP är en butik som gillar bönder, det kan också bara vara min ursäkt för att jag skitar ner i varugångarna.
 
Den här känslan har jag inte alls när jag går in på ICA. ICA är en butik som har lite mer "ordentlig" yta inbillar jag mig. Här handlar man när man varit hemma och duschat först.
 
Men nu var det så att jag och mina gummistövlar var på COOP i alla fall. Och där har de börjat med mycket svenska produkter, med fantastisk märkning. Här kan man läsa vart varorna kommer ifrån. Jätte trevligt tycker jag. Jag köpte några bärnstenstomater som såg fina ut, och de var jätte goda. Så där goda som man inbillar sig att bara svenska grönsaker smakar. Så jag bestämde mig för att spara några frön.
 
 
 
 
I vintras gick jag hårt ut med min förodling, så redan tidigt hade mina små plantor kommit igång, om än med något ojämn tillväxt. Men det liksom räckte inte att det var en gul tomat. Jag var tvungen att veta mer. Och eftersom namnet på odlaren stod på kartongen tog jag kontakt med honom för att veta mer.
 
"Bärnstenstomat: Sorten vi odlade från början hette Amber Jewel där av namnet! (Bärnstens juvelen) Den blev tagen ur marknaden och vi ersatte den med en nästan likvärdig sort som heter Chinouk."
 
Låt mig presentera Chinouk. En plommontomat av färgen orange midi, odlas mot varmvägg eller i växthus, tjuvas. Mycket god smak enligt experter. 
 
 
 
 

Tomatmångfald!

Jag gillar mångfald, världen är roligare i färg. Världen är inte svartvit. Detta gäller mycket. Och om man ser till vinterns funderingar var jag orolig för mångfalden bland mina tomater. Som man kan läsa om här. Men man ska inte vara orolig. Snälla personer har bidragit och jag har investerat i lite fler frön och nu står jag med mångfald! Ett stort tack till alla som uppmuntrar min galenskap. Och till Impecta fröhandel som lät mig låna deras fina bilder på tomaterna jag odlar.
 
 
Körsbärstomat Black cherry. Foto Impecta Fröhandel
 
 
I mitt växthus står nu 10 olika sorters tomater, vanliga, körsbär och bifftomater. Jag tycker hemsk mycket om en tomatsallad Mattias brukar göra, som vi fått nys om genom Jamie Olivers recept. Den liksom bygger på att man ska ha många olika tomater. Jag oroar mig lite för om alla sorter ska trivas i mitt lilla plasttält. Jag längtar och längtar efter ett stort fint växthus. Men den som väntar på något gott... Intalar jag mig iallafall för igentligen orkar jag inte vänta ett enda dugg mer.
 
Foto Impecta Fröhandel
 
Sorter som nu odlas hemma hos oss:
Tigrella
Beefsteak
Rambling Red Stripe
Sungold
Black Cherry
Bumble Bee
Tiny Tim
Brandywine
Chinouk
Elin
 
Körsbärstomat Bumble Bee. Foto Impecta Fröhandel 
 
Tomaten Elin ja, ett viktigt namn. Elin är pålitlig, resisten mot sjukdomar och tålig. Lämpar sig för hårdare miljö. Normalstor, normalröd. Påminner om köpetomater. Vanlig men härdig. Är det du kära storasyster, känner du igen dig? Jag trodde du var en färgstarkare tomat, men jag odlar den för dig. Du ska få smaka, jag är säker på att med lite kärlek så blir de inte blekröda och vattniga.
 
 
 
Jag har även ärat min storasyster Nadine med pelagoner, tyvärr lyckades jag inte övervintra dessa och har inte hittat dom igen. Men de har varit mina favoriter. En krusig, dubbelbladig, vit pelagon med romatiskt uttryck. Jag ska nog jobbar vidare på mina hedringar av familjen i trädgården.

En smak av sommar

Jo, nu händer det. Det börjar fullkomligt explodera i landet och grönsakerna är så där nära. Dom har inte kommit än, men plantan kämpar, växer. 
 
Det är en primitiv urkraft. Att sätta händerna i jorden och kupa löken. Rensa bland broccoli. Den primitiva urkraft att det är mitt. Och jag är rik.
 
Finns det något så härligt som att veta, snart är den här. Den första tomaten, första gurkan. Så när Mattias frågade om han fick gräva upp några potatisar så var svaret nej. Än är vi inte redo...
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg