Strålande jul

Välkommen in i växtriket!
Det trodde ni inte. Att vi skulle prata om en grönskande skog. Det har ju precis kommit snö.Men vi människor fungerar kontstigt och så fort jag hörde plogmaskinen komma körandes på gatan så började jag tänka på förodling. Man kan ju aldrig vara nog för tidig. 
 
 
 
Många säger att man ska vara tidigt ute och börja med Valetinsådd runt allahjärtansdag i februari. Då är tiden för tomat, paprika och chili. Men ack, mina tomater ska inte likt i sommras hänga omogna i oktober. Startskottet gick redan 16/12. Så nu väntar jag på paprika och chili. Tomatfröna torkar. Funderar på om jag är galen som också torkar pumpa kärnor. Purjulöken åkte i jorden idag. Nästa år ska den bli större än pennor.
 
 
 
Så välkommen in i min skog. Julen var god mot mig. En växtlampa så kryddor och förodling frodas.
 
 
Och så den obligatoriska hästen så klart.
 
 
God Jul!

Återvinning är grejen

För ett tag sedan la jag ut en bild med texten fortsättning följer.
Inte så spännande bild kan man ju tycka, en salladsskrutt.
 
 
 
 
Men det som skräp inte ofta talar om är att soppor har en potential. Den är väl kanske inte så speciell tror man men man har fel. Skräp är inte färdigt än. Soppan vill inte kastas ut.
 
I många fall går skräp att återvinna och använda igen. Jag är till Mattias stora förtret förtjust i att återvinna. Förtretet ligger i att jag tycker han ska göra lika dant, och tömma sopporna... Är det så att han ska ha bilen till jobbet så får ju han åka till återvinningen. 
 
På min favisblogg Hildas hem så fanns ett inlägg (följ gärna länken till Hildas Hem) om just hur mycket skräp vi producerar. Därför påbörjade jag ett exprement. 
 
Så det började med min salladsskrutt. Som jag ställde i en mugg vatten. Glöm inte att byta vattnet varje dag. Annars så blir skrutten rutten, haha.
 
 
 
Efter några dagar är det dax för plantering i en återanvänd konservburk och om ett tag äter vi romansallad!
 
 

Barns tävlande

Jag hörde på nyheterna om att fotbollsförbundet tagit ett nytt beslut. De har beslutat att barn inte får ha slutsegrare i cuper och serier, detta för att värna om barnen och deras tävlande. Jag suckar lite inombords…

 

På samma sätt ligger det nämligen en press på ridsportförbundet. Att barn under 12 år inte får mätas mot varandra. Idag har vi inom ridsporten en tävlingsålder på 8 år. När barn är 8 år får de det stora nöjet och äventyret att ta ut sin lilla ulltuss på tävlingsbanan och tävla mot andra barn. Detta arbetas från många håll på att avvecklas.

 

 
 

Skulle vi lyssna på detta krav skulle det innebära låtsastävlingar utan bedömning till och med 12 års ålder. Det blir svårt då att hinna kvala till junior VM i dressyr där 16 åriga tyskor rider in på 80%. Kvar blir lilla Sverige. Där lilla Emma kom sist i VM, hon kvalade inte ens. För hon hade precis lärt sig att rida lätt i trav. Vi skulle komma hopplöst efter nationell tävling där åldersgräns på ponny är 16 år. Det skulle ge Sverige 4 år att komma upp på samma nivå som resten av världen.

 

Anledningen som de sa i nyheterna till att fotbollen väljer att ändra sina regler beror bland annat på attityd och miljö. De intervjuar barn och tonåringar som tycker det är obehagligt på matchen eftersom tränare och föräldrar skriker glåpord och hotar. De känner sig kränkta och ledsna efter match.

 

Kanske är det i såna fall inte alls fel på själva tävlingsformen utan på de vuxna. Kanske borde sporten gå hårdare på sina tränare som inte jobbar för barnens välbefinnande och föräldrar som inte vet hur man uppför sig. Kanske rimmar allt detta illa med att man lär sina barn att svära, skrika och slänga glåpord på hockeymatcher i hoppet om att spelarna ska börja slåss. Kanske rimmar det lite illa att barn inte kan få tävla, för supportrarna inte vet hur man hejar på.

 

 

För jag vet själv som spelat innebandy att man vill tävla som barn. Man vill vinna, det vill man även i ridsport. Fast skillnaden är denna. I ridsport kan man faktiskt bestämma själv. Man behöver inte tävla ett enda dugg, eller lite, eller så satsar man på OS. Och det borde var upp till den 8 åriga Emma och hennes föräldrar om hennes ulltuss ska på tävling, eller stanna hemma!

 

Inte borde vi ta bort barnens rätt till glädje!

Visa fler inlägg