Skördetid för hela slanten!

Nu äntligen börjar skördetiden på riktigt. Det märker man genom det otroliga överskottet på Squash. Nu kan man nästan skörda flera kilo om dagen och jag kämpar med att komma på recept där det går åt mängder. Ett recept jag ofta tar till är Squashpasta.
 
Jag hyvlar helt enkelt Squash och kokar i vin och grädde tillsammans med vad man vill för att få en god pastarätt. Nu senast kantareller och parmesan och lök.
Andra gånger kan det bli bacon och körsbärstomater, eller kanske med lax. Det är precis lika gott som riktig pasta men känns bättre när det är grönsaker från trädgården.
 
 
Gurkor håller vi också på att drunkna i. Druvgurka och Västeråsgurka i kilovis. Nu när jag gjort saltgurka, ättiksgurka, pressgurka och egen bostongurka kommer det nog rinna ut gurka ur öronen på oss!
 
Men det allra bästa är de första tomaterna och de är här!
 
Mattias och jag hade vadslagningen om vilken av alla sorter som skulle ge skörd först. Jag satsade på Rambling red stripe som tidigt utvecklade många tomater. Mattias satsade istället på Sungold. Av den enkla anledningen att han tyckte det borde ta kortare tid att bli gul än röd. Jag stirrade lite förrvirrat på honom. Men min tomat vann!
 
Så nu har vi haft smakprov.
 
 
Sungold
Gyllene orangegula, något större körsbärstomater. En av världens sötaste sorter. Saftiga frukter med förträfflig tropisk fruktsmak. För växthus och varma utelägen.
 
Betyg Sanna: Väldigt söt tomat men ack så gullig. Saknade lite syra för att få den perfekta smaken men känns inte vattnig. 4 av 5.
 
Betyg Mattias: God och söt. Normal fasthet, kanske lite vattnig. 5 av 5.
 
 
 
 
 
Rambling red stripe
Vacker tomat vars frukter är röda med gröna ränder, mycket dekorativa i sommarens sallader! Passar utmärkt i stora amplar eller krukor. Ger en riklig skörd under en mycket lång period. Fantastiskt välsmakande med fin balans mellan sötma och syra. Höjd ca 35 cm, rankornas längd ca 90 cm.
 
 
Betyg Sanna: Perfekt balanserad sötma och syra. Älskar det fasta köttet. 5 av 5.
Betyg Mattias: Rolig färg. Fast och fint kött. God. 5 av 5.
 

Till dig som kör streetrace på allmän väg

Jag har gift mig med en man som gillar motorer. Det respekterar jag. Jag respekterar också att han tycker om att köra motorcykeln fort, fortare än man får. Jag respekterar att en av hans högsta drömmar är att få ett knäskrap i en kurva. Allt detta älskar jag med min man, han har passion. 
 
 
Jag är istället en person som älskar hästar, och att rida ut i skogen. Jag vet inte om du vet det här, du som kör streetrace på Hjälmarrydsvägen, men min ridklubb ligger på Zinkgatan. Hjälmarrydsvägen måste korsas för att komma upp i skogen.
 
 
Kanske är det lätt för dig att glömma, att när du känner för ett åk så gör du det på allmän väg. Där jag med min häst inte bara måste, utan har laglig rätt att korsa. Det är lätt att glömma när man sitter i en bil, att mitt "fordon" har känslor och lätt blir skrämd.
 
 
Men kanske borde du tänka på att Hjälmarrydsvägen är just en allmän väg som används av hästar och att det du gör är olagligt. Kanske borde du fundera på visheten i att köra som en galning på denna väg.
 
 
 
 
 
Idag hände inte det jag fruktat länge, men det var nära. Jag kom från skogen med min häst och hörde ljudet av dig på skroten. Jag tittade på min häst som nervöst rörde på öronen och flackade med blicken. Däcken skrek och motorn vrålade. Jag funderade på att vända och rida en timme till men min häst var trött. När vi kom till korset där vi måste passera vrålade du förbi utan att tänka på oss och min häst slängde sig åt sidan. Hon kunde slängt av mig, hon kunde hoppat framför din bil, hon kunde ha dött, jag med. Men du saktade inte ner, du såg min nog inte bakom hörnet.
 
 
Men jag har rätt att passera, jag har min lagliga rätt, det har inte du. Jag respekterar min man som vill ha knäskrap, han skaffar dem på motorbana. Dig har jag ingen respekt för, för du respekterar inte mig! Hjälmarrydsvägen är ingen lekstuga för er som vill köra på motorbana gratis, det är en väg för alla att använda.

Sommarbingo

Vi har en systeryster på jobbet som är underbar. Underbar Ansi!
 
Konstigt nog är vi inte kompisar på FB så nån måste sprida det här till henne...
 
Jag älskar Ansi. Hon är en person som får alla att trivas och må bra. Himla människan ska tyvärr sluta nu och jag hoppas att hon kommer vantrivas något så fruktansvärt på sitt nya jobb så hon kommer tillbaka. 
 
Jag jobbar inom vården om någon har missat det innan. Jag vill påminna om mitt inlägg för några år sedan som fick stalltjejerna att svimma av skräck. Inom vården är det en viss press som politiker borde göra något åt, vi har ganska hög arbetsbelastning (läs typ alla vill gå i pension vid vid 35). 
 
Bra då att Ansi ser till att lätta upp stämningen med ett Sommarbingo. Ett spel som ska få oss att njuta av semesterna och ha det riktigt underbart så vi orkar kämpa på.
Jag som är en verklig tävlingsmänniska var genast igång och bockade av punkten mata en häst ganska snart genom att ge Ari sitt gnisselmedel för att hon ska sluta knaka så dant. Den reumatiska damen. Ingen på jobbet ifrågasatte denna punkt på mitt bingo.
 
 
 
Men det jag ville med det här inlägget Ansi, är att bevisa att jag sett vår landskapsfågel. Jag var verkligen illa ute när Svanmamma tänkte ta kål på mig, men jag lyckades överleva. Jag valde att se det som att du menade Östergötland. Men om det är superpetigt eftersom jag bor i Småland har jag sett en Taltrast också. Den äter upp all mask i min gräsmatta...
 
 
 
 
Visa fler inlägg