Barns tävlande

Jag hörde på nyheterna om att fotbollsförbundet tagit ett nytt beslut. De har beslutat att barn inte får ha slutsegrare i cuper och serier, detta för att värna om barnen och deras tävlande. Jag suckar lite inombords…

 

På samma sätt ligger det nämligen en press på ridsportförbundet. Att barn under 12 år inte får mätas mot varandra. Idag har vi inom ridsporten en tävlingsålder på 8 år. När barn är 8 år får de det stora nöjet och äventyret att ta ut sin lilla ulltuss på tävlingsbanan och tävla mot andra barn. Detta arbetas från många håll på att avvecklas.

 

 
 

Skulle vi lyssna på detta krav skulle det innebära låtsastävlingar utan bedömning till och med 12 års ålder. Det blir svårt då att hinna kvala till junior VM i dressyr där 16 åriga tyskor rider in på 80%. Kvar blir lilla Sverige. Där lilla Emma kom sist i VM, hon kvalade inte ens. För hon hade precis lärt sig att rida lätt i trav. Vi skulle komma hopplöst efter nationell tävling där åldersgräns på ponny är 16 år. Det skulle ge Sverige 4 år att komma upp på samma nivå som resten av världen.

 

Anledningen som de sa i nyheterna till att fotbollen väljer att ändra sina regler beror bland annat på attityd och miljö. De intervjuar barn och tonåringar som tycker det är obehagligt på matchen eftersom tränare och föräldrar skriker glåpord och hotar. De känner sig kränkta och ledsna efter match.

 

Kanske är det i såna fall inte alls fel på själva tävlingsformen utan på de vuxna. Kanske borde sporten gå hårdare på sina tränare som inte jobbar för barnens välbefinnande och föräldrar som inte vet hur man uppför sig. Kanske rimmar allt detta illa med att man lär sina barn att svära, skrika och slänga glåpord på hockeymatcher i hoppet om att spelarna ska börja slåss. Kanske rimmar det lite illa att barn inte kan få tävla, för supportrarna inte vet hur man hejar på.

 

 

För jag vet själv som spelat innebandy att man vill tävla som barn. Man vill vinna, det vill man även i ridsport. Fast skillnaden är denna. I ridsport kan man faktiskt bestämma själv. Man behöver inte tävla ett enda dugg, eller lite, eller så satsar man på OS. Och det borde var upp till den 8 åriga Emma och hennes föräldrar om hennes ulltuss ska på tävling, eller stanna hemma!

 

Inte borde vi ta bort barnens rätt till glädje!

#1 - - mathildaliv.blogg.se:

Såå bra blogg!!

Svar: Tack så jätte mycket! Det är roligt att den är uppskattad
Sanna

#2 - - Maria G:

Kan bara hålla med dig, klart barnen ska få tävla! Dock är det många ponnymammor (och pappor) som kanske borde gå en kurs i hur man inte pressar sina barn, för såna finns ju det vet vi alla.
Tävla ska vara roligt och ett mål på vägen :-) tack för en trevlig blogg :-D

Svar: Håller absolut med. Kurser är alltid bra
Sanna