Om en kalkon

Jag har börjat fundera på det här med klimatsmart, och miljövänligt.
Jag upplever att jag många gånger inte är helt övertygad om att det är samma sak, och om de inte är det. Vad är då bäst för planeten?
 
Mitt största stora klimatdilemma var när jag bestämde mig för att äggindustrin saknar mycket vad gäller djuromtanke. Jag bestämde mig för att inget burägg någonsin kommer ätas hemma hos oss. Men, då kommer frågan vad är viktigast? I min Ica butik finns ekologiska ägg från frigående höns som får vistas både inne och ute. Hönan får välja själv. Jag skrattade när Mattias berättade om en kollega som har just såna höns, som måste jaga ut hönorna med våld i snön när inspektören kommer så det sitter några stackars hönor ute. De har det bra, jag vill ha deras ägg. Men... Tänk om äggen jag köper på Ica kommer från Kiruna och har fraktats hit i lastbil. Är det då inte bättre att köpa äggen på Ica som kommer från hönsen 1 mil utanför stan? Men deras höns är bara frigående inomhus. De får inte jagas ut i snön.
 
 
 
På min födelsedag gladdes jag i efterhand. Jag skulle laga kalkonmiddag, det var ett ställt krav av gästerna kan man säga. Jag gör väldigt god kalkon. Processen tar ca 6 timmar. Men jag tog helt enkelt den enda kalkonen som fanns på Ica utan att tänka närmare på var den kalkonen bodde, och blev glatt överaskad. Tack Ica.
 
 
 
Kalkonen kom från Ingelstad och tackade för att jag höll traditionen levade. Och jag berättade glatt för alla att jag hade en närodlad kalkon, från Östergötland. I närheten av Mjölby där jag jobbar till och med. Totalt omedveten om att Ingelstad faktiskt ligger utanför Norrköping och Kalkonen kom från Ingelstad i Skåne. Men jag höll i alla fall traditionen vid liv!